eetbare kleuren
De meeste mensen weten inmiddels wel dat het eten van vers fruit en verse groenten heel belangrijk is. Het eten van fruit en groenten in een variëteit van verschillende kleuren biedt optimale voordelen voor de gezondheid. Fruit en groenten, maar ook kruiden en specerijen bevatten unieke bestanddelen die essentieel zijn voor onze gezondheid. Onze aarde is rijk aan een grote hoeveelheid voedingsstoffen, die de diverse fruitsoorten, groentegewassen, kruiden en specerijen opnemen, mits ze de kans krijgen op natuurlijke wijze en in eigen tempo te groeien.
Veel van ons voedsel echter wordt tegenwoordig kunstmatig op glaswol in kassen geproduceerd en heeft geen contact meer met de aarde en de zonkracht. Ook gebruiken we bestrijdingsmiddelen op ons voedsel en sleutelen we aan de genetische oorsprong ervan. Bij de verwerking voegen we allerlei E-nummers, kleurstoffen, geurstoffen, smaakstoffen, suikers en houdbaarheidsmiddelen, etc. toe, dat de kwaliteit van het voedsel nog verder vermindert. En in onze snelle maatschappij waarin we leven, kopen we steeds meer klant-en-klaar maaltijden die we dan ook nog eens in de magnetron bereiden. Van de magnetron is bekend dat het voedsel vrijwel al haar voedingsstoffen erin verliest. Alleen broccoli wordt beter van kwaliteit in de magnetron. Onze huidige voeding is dan ook in niets meer vergelijkbaar met de oorspronkelijke en op natuurlijke wijze geteelde fruitsoorten, groentegewassen, kruiden en specerijen, die nog natuurlijke vezels, vitaminen, mineralen en enzymen bezaten.
De natuur biedt ons van oorsprong eetbare kleuren in een vrijwel onbeperkt aanbod aan in de vorm van vruchten, groenten, kruiden, noten en specerijen. Hieronder vind je een greep uit dit enorme aanbod, zodat je in je voedingspatroon wat meer kleurvariatie kunt aanbrengen en zo de broodnodige kleurtrilling en voedingsstoffen kunt opnemen die het lichaam nodig heeft om goed te kunnen blijven functioneren.
Veel van ons voedsel echter wordt tegenwoordig kunstmatig op glaswol in kassen geproduceerd en heeft geen contact meer met de aarde en de zonkracht. Ook gebruiken we bestrijdingsmiddelen op ons voedsel en sleutelen we aan de genetische oorsprong ervan. Bij de verwerking voegen we allerlei E-nummers, kleurstoffen, geurstoffen, smaakstoffen, suikers en houdbaarheidsmiddelen, etc. toe, dat de kwaliteit van het voedsel nog verder vermindert. En in onze snelle maatschappij waarin we leven, kopen we steeds meer klant-en-klaar maaltijden die we dan ook nog eens in de magnetron bereiden. Van de magnetron is bekend dat het voedsel vrijwel al haar voedingsstoffen erin verliest. Alleen broccoli wordt beter van kwaliteit in de magnetron. Onze huidige voeding is dan ook in niets meer vergelijkbaar met de oorspronkelijke en op natuurlijke wijze geteelde fruitsoorten, groentegewassen, kruiden en specerijen, die nog natuurlijke vezels, vitaminen, mineralen en enzymen bezaten.
De natuur biedt ons van oorsprong eetbare kleuren in een vrijwel onbeperkt aanbod aan in de vorm van vruchten, groenten, kruiden, noten en specerijen. Hieronder vind je een greep uit dit enorme aanbod, zodat je in je voedingspatroon wat meer kleurvariatie kunt aanbrengen en zo de broodnodige kleurtrilling en voedingsstoffen kunt opnemen die het lichaam nodig heeft om goed te kunnen blijven functioneren.
Kleuren kun je opnemen via het eten
Rood: rode aalbessen, aardbeien, rode appels, bloedsinaasappels, granaatappels, kersen, rode kruisbes, rode pruimen, stoofperen, rood vlees, cranberry's, kidneybonen, rode paprika. rode chili pepers, rabarber, tomaten, cayennepeper, gember, zwarte en witte peper, kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, rode salie en heet water.
Roze: frambozen, rode grapefruit, roze guave, lychee, watermeloen, knolraap en radijsjes.
Oranje: abrikozen, netmeloen (Cantaloupe), Kaapse kruisbes, kaki of Sharon fruit, mandarijnen, mango, nectarines, papaja, passievruchten, perzik, rozenbottels, sinaasappelen, zoete aardappelen, koolraap, oranje linzen, oranje paprika, pompoen, wortelen, gember, komijn en korianderzaad.
Geel: ananas, bananen, citroenen, gele appels, gele grapefruit, limoen, gele kerspruim, kiwi gold, kweeperen, gele peren, gele pruimen, aardappelen, andijvie, gele bieten, gele linzen, maïs, gele paprika, sojaspruiten, venkel, witlof, anijs, citroengras, dille, karwij, saffraan, boter, oliën en hele granen.
Groen: groene appels, reine-claudes, groene druiven, honing, honingmeloen, kiwi, groene, kruisbes, limoen, groene peren, artisjokken, augurken, avocado, groene asperges, bleekselderij, boerenkool, bosui, broccoli, courgette, doperwten, komkommer, Chinese kool, groene kool, koolrabi, groene linzen, okra, groene olijven, groene paprika, groene pepers, peultjes, prei, rucola, groene slasoorten, snijbiet, sperziebonen, spinazie, spruitjes, sugar snaps, tuinbonen, venkel, waterkers, alfalfa, basilicum, bieslook, citroengras, dragon, verse koriander, munt, peterselie, rozemarijn, selderij en tuinkers.
Blauw: bosbessen, sleepruimen, blauwe aardappels, jeneverbes, kamille, oregano, rozemarijn, salie, tijm, makreel, sardine en koud water.
Paars: zwarte aalbessen, bramen, pruimen, verse vijgen, vlierbessen, blauwe wijndruiven, aubergine, rode bieten, rode kool, radicchio, zwarte olijven, rode uien, lavendel, salie.
Wit: melk, witte guave, champignons, bloemkool, knoflook, witlof, witte kool, witte paprika, pastinaak, sjalotten en witte uien.
Zwart: dadels, rozijnen en schorseneren.
Bruin: kastanjes.